Licht uit, sensoren aan

Hoe ziet de fabriek van de toekomst er uit? We leven in een wereld met schaarste aan grondstoffen, water en energiebronnen aan de ene kant en de behoefte aan veel, betaalbaar en kwalitatief goed voedsel aan de andere kant. VMT vroeg aan peter de Jong van NIZO Food en Lieselotte Geerts van Flanders' FOOD hoe de duurzame en efficiënte fabriek van de toekomst er uit ziet.

De Jong verwacht dat fabrieken op 'model based control' en sensorische systemen gaan werken die nauwkeurig het productieproces stimuleren en de kwaliteit en het energieverbruik voorspellen. Dit systeem zal zich automatisch aanpassen aan de ingangskwaliteit van de grondstoffen. Een zelflerend proces zonder menselijke inbreng ligt dat in het verschiet. Ook tracking & tracing op batchniveau, nieuwe membraantechnologie en gebruik van big data zijn de technologiëen van de toekomst. Geerts werkt onder de noemer Food Factories of the future aan de transitie van voedingsmiddelenproducenten naar optimale interne processen (world class production), het volledig digitaliseren van de bedrijfsvoering (digital factories) en slimmer automatisering (smart production). Zij ziet nieuwe technologieën die hun intrede doen: milde conservering, fysische decontaminatie en reductie van postcontaminatie.