Hanenvlees

Jonge haantjes worden als eendagskuikens doorgaans doorgedraaid of vergast, omdat ze niet geschikt zijn voor eier- of vleesproductie. Het is een direct gevolg van de in de jaren vijftig ontwikkelde technologie om kuikens 'te sexen'. In Nederland gaat het om 30 tot 40 miljoen stuks per jaar. Dit stoot dierenactivisten tegen het zere been. Opties om dit op te lossen, middels punctie of genetische modificatie zijn geen oplossingen, omdat deze ook op ethische bezwaren stuiten. Een aantal pluimveehouders zoals Ruud Zanders uit Meijel heeft daarom besloten van de nood een deugd te maken. Hij fokt de haantjes op als specialiteit voor consumptie. Ze halen niet de groei en voederconversie van een traditionele kip, maar doordat ze langzamer groeien vinden liefhebbers de smaak beter. Een kilo hollands haantje is een gewild product, ondanks dat de prijs per kilo twee keer zo hoog is als die van een gewone kip. Een groeiend aantal restaurants heeft haantjes op de kaart.

Haan